Aanbevelingen

Professor Ernst van de Wetering over René

“Sinds 1984 heb ik – en hebben andere deelnemers aan het Rembrandt Research Project – bij het onderzoek aan Rembrandt toegeschreven schilderijen intensief met René Gerritsen samengewerkt.

Door die samenwerking is over talrijke al dan niet terecht aan Rembrandt toegeschreven schilderijen buitengewoon nuttige nieuwe informatie aan het licht gekomen en konden bovendien bepaalde werken als eigenhandig geïdentificeerd worden.

Het ging daarbij om het toepassen van Röntgen, infrarood en infrarood-reflectografisch, ultraviolet-fluorescentie en strijklicht onderzoek van de betreffende schilderijen. Ook kwam onderzoek voor waarbij de lichtdoorlaatbaarheid van schilderijen op doek zichtbaar werd gemaakt om op die manier inzicht te krijgen in de conditie van schilderijen en bepaalde schildertechnische aspecten ervan. René beheerst deze en verwante (multispectrale) stralingstechnieken als geen ander en is een meester in de digitale verwerking van dergelijke beelden.

Zijn veelzijdige bijdrage aan het Rembrandt Research Project is door dit alles niet te overschatten. Onze samenwerking was altijd vruchtbaar en efficiënt en vond bovendien steeds plaats in een buitengewoon prettige sfeer. Met veel dankbaarheid en plezier denk ik ook terug aan onze gezamenlijke reizen die gemaakt werden om ter plaatse schilderijen te onderzoeken of tijdens dat onderzoek te fotograferen. Zijn foto’s van schilderijen zijn onovertroffen.

Ook herinner ik me met groot plezier hoe wij samen kans zagen de verschillende stadia van de ontstaansgeschiedenis van de Nachtwacht te reconstrueren. Een proces dat hij in een filmische opeenvolging van beelden wist vast te leggen, die grote educatieve waarde hebben. Ik beschouw het aan het eind van mijn loopbaan als onderzoeker van de schilderijen van Rembrandt als een gelukkige schikking van het lot dat ik zoveel jaren zo vruchtbaar en aangenaam met René Gerritsen heb mogen samenwerken.”

Prof. Dr. Ernst van de Wetering


ella-verwijdert-vernis.jpg

Ella Hendriks over René

Recommendation by mrs. Ella Hendriks, Associate. Prof. of Conservation & Restoration at UvA, restorer at the van Gogh museum:

“As a museum professional I can strongly recommend René’s outstanding expertise in the field of art-research photography. His many years of experience combined with an inventive approach and ability to translate the client’s needs have always produced a high quality result that provides exactly the information required.” 

Ella Hendriks
Linkedin