Infrarood

Infrarood-fotografie (IR)

Daar waar röntgenstraling heel energierijk is, is infraroodstraling dat juist veel minder. Infraroodstraling is evenals röntgenstraling niet zichtbaar voor het menselijk oog. Warmtestraling is een vorm van infraroodstraling.

Infraroodstraling heeft een (beperkt-) doordringend vermogen. Deze doordringing is nog specifieker materiaal afhankelijk dan bij röntgen. De infrarodestraling die ik gebruik voor het zichtbaar maken van ondertekeningen, retouches of pentimentie in schilderijen is nabij-infrarood wat loopt van ± 780 nm tot 3000 nm (nanometer).
Voor deze vorm van infrarood fotografie zet ik mijn 80 megapixelcamera in. Deze camera heeft namelijk een breed-spectrum gevoeligheid, waardoor ik van ultra-violet, zichtbaar licht tot infrarode straling kan vastleggen.

 

 

Infrarood false-color fotografie (IRFC)

IRFC fotografie wordt ook wel infrarood kleurenfotografie genoemd.

Infrarood heeft zelf geen kleur, maar als we aan infrarood de kleur rood toekennen (en aan rood de kleur groen en aan groen de kleur blauw en blauw wordt zwart), dan spreken we over ‘False Color’. Het kleurenspectrum van de foto is verschoven, het is geen Rood Groen Blauw (RGB) meer, maar Infrarood-Rood-Groen. De IRFC foto is een samenstelling van een normaal-licht foto en een infrarood foto en wordt achteraf in de computer gegenereerd.

IRFC stelt ons bij kunstonderzoek in staat onderscheid te maken tussen bepaalde pigmenten die er in normaal licht identiek uitzien en in infrarood (wat een zwart-wit beeld geeft) niet van elkaar verschilt. Het onderscheid tussen de pigmenten azurite en ultramarijn, wat veel in schilderijen van oude meesters voorkomt, wordt duidelijker zichtbaar.