Röntgen

Binnen de kunstwereld wordt Röntgenfotografie gebruikt om de conditie van een kunstwerk te onderzoeken; zijn er breuken, vullingen, gaten of zelfs houtworm? Of is er misschien sprake van een onderliggende schildering?

meisje met de parel rontgenonderzoek © René S. Gerritsen.jpg

Infrarood

Infrarood straling is evenals röntgenstraling niet zichtbaar voor het menselijk oog en heeft een (beperkt-) doordringend vermogen. Met deze techniek worden arceringen, ondertekeningen, retouches of pentimentie in schilderijen bloot gelegd.

 
infrarood-renegerritsen.jpg
 

Infraroodreflectografie

Met behulp van een infrarood gevoelige (video-)camera, welke nog gevoeliger is dan een film of digitale camera, wordt er een infrarood beeld vastgelegd, het zogenaamde ‘infrarood-reflectogram’.

 
RG-MB-Jouderville-Portret-Rembrandt.jpg

UV-fluorescentie

Onder (niet zichtbare-) UV-straling kunnen bepaalde pigmenten zelf (zichtbaar-) licht gaan uitzenden, dit verschijnsel noemen wij fluorescentie. Deze techniek is bij uitstek geschikt om retouches, overschilderingen en beschadigde of verouderde vernissen te tonen. Maar ook lijmresten, vlekken, vervaagde tekeningen en foto’s kunnen met behulp van UV-fluorescentie duidelijker worden.

 
UV.jpg
 

Normaal-licht technieken

Veel fotografische technieken aan kunstvoorwerpen zijn complementair aan elkaar, ze vullen elkaar aan. Van het maken van een natuurgetrouwe reproductie tot opnames met behulp van strijklicht, gekleurd licht of gepolariseerd licht en macro opnames. De mogelijkheden met ‘normaal licht’ zijn eindeloos.

Lievens-RenéGerritsen.jpg

Archeologie

Door de opgraving naar VOC schip ‘Amsterdam’ in Hastings (GB) heb ik de contacten gelegd die er weer voor hebben gezorgd dat ik twee keer (1993 en 1995) met een expeditie mee ben geweest naar Nova Zembla om het ‘Behouden Huis’ en het graf van ‘Willem Barentsz’ te onderzoeken. Archeologie is steeds de rode draad geweest in mijn fotografische loopbaan.

 
archeologie-renegerritsen.jpg