Wandelaars in een park

Van Gogh, Parijs 1886

De onverwachte ontdekking
Om de conditie van een kunstwerk te kunnen beoordelen is een röntgenopname een van de standaard ‘non destructieve technieken’ (NDT) die wordt toegepast.

Volledig onverwacht kwam bij het maken van röntgenopnamen van dit schilderij een portret tevoorschijn. Bij mij rees direct het vermoeden dat het een zelfportret van van Gogh kon zijn gezien de karakteristieke kenmerken die het portret vertoonde in vergelijking met bestaande zelfportretten door van Gogh. De ontdekking haalde de landelijke media.

  • Röntgen

  • Normaal-licht

  • Röntgen

“Een Park Met Twee Gezichten”
Tot de particuliere collectie ‘Noro Foundation’ behoort o.m. het werk Wandelaars in een park, Parijs van Vincent van Gogh, een kleurrijk parkgezicht, geschilderd in de herfst van 1886 tijdens Van Goghs verblijf in Parijs. Onderzoek bracht een verrassende ontdekking aan het licht: het schilderij bevat onder het parkgezicht een portret. Bij de expositie van destijds verscheen een catalogus over Van Goghs parkgezicht en andere werken uit de Noro Foundation. Hierin beschrijft Aukje Vergeest de onverwachte vondst van een tweede schilderij onder Van Goghs Parijse parkgezicht.
ISBN: 9080890227

Titel: Wandelaars in een park
Eigenaar: Noro Foundation
Kunstenaar: Vincent van Gogh